Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

8 Μάρτη || Μέρα της γυναίκας || Κάλεσμα απεργίας και αγώνα

Η 8η Μάρτη έχει καθιερωθεί ως η ημέρα της γυναίκας σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από χιλιάδες εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, όπως το να μειωθούν οι ώρες εργασίας τους από 16 σε 10 την ημέρα και να αυξηθούν οι πενιχροί μισθοί τους οι οποίοι ήταν ακόμα μικρότεροι από των αντρών που δούλευαν σε αντίστοιχες θέσεις. Η κινητοποίηση χτυπήθηκε βίαια από τους μπράβους των αφεντικών και την αστυνομία, αλλά δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που πρωτοστάτησαν ίδρυσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τους αγώνες. Στην πραγματικότητα όμως δεν πρέπει να αποτελεί απλά μία ημέρα μνήμης και αυτό γιατί η καταπίεση δεν εξαφανίστηκε με το πέρασμα του χρόνου. Πολύ περισσότερο, 151 χρόνια μετά, παραμένει παρούσα και αφορά όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τον κόσμο της επισφάλειας και της εκμετάλλευσης, τη νεολαία.
Την εποχή της κρίσης, των χαμηλών μισθών, του φόβου της απόλυσης, της αγωνίας εύρεσης εργασίας οι εργαζόμενες γυναίκες γίνονται θύμα της πολιτικής των μνημονίων, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υφιστάμενες συχνά μία διπλή καταπίεση: αφενός αυτή που απορρέει από την κοινωνική τους θέση, αφετέρου αυτή που απορρέει από την ταυτότητα του φύλου τους. Δεν είναι τυχαίο πως κατά την περίοδο των μνημονίων τα ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες είναι εμφανώς αυξημένα σε σχέση με αυτά των ανδρών. Δεν είναι τυχαίο πως οι μνημονιακές κυβερνήσεις προχώρησαν στην κατάργηση κατεκτημένων με αγώνες δικαιωμάτων, όπως το χαμηλότερο όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες. Πολύ περισσότερο, δεν είναι τυχαίο πως το ξήλωμα των νομοθετικών ρυθμίσεων που προστάτευαν τη γυναικεία εργασία συνοδεύτηκε από την κατάργηση εργατικών κατακτήσεων για το σύνολο του κόσμου της εργασίας.
Το γεγονός πως σε συνδυασμό με τα παραπάνω τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι καταγγελίες γυναικών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στους χώρους εργασίας με την απειλή της απόλυσης, δείχνει πώς οι εργοδότες εκμεταλλεύονται με τον πιο κατάπτυστο τρόπο εργαζόμενες, καλυπτόμενοι ουσιαστικά από τη χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας και την ταυτόχρονη ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει τις γυναίκες από οπουδήποτε ανισοτιμη μεταχείριση ή, πολύ περισσότερο, παραβιαστικη συμπεριφορά (το πιο πρόσφατο παράδειγμα του Silver Dollar στην πόλη μας είναι χαρακτηριστικό). Όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει ακόμα περισσότερο τις μετανάστριες οι οποίες έτσι κι αλλιώς καταπιέζονται πολλαπλά λόγω και των συνθηκών εργασίας τους.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η 8η Μάρτη δεν πρέπει να είναι άλλη μία εμπορευματοποιημένη παγκόσμια ημέρα όπου οι οι άντρες παίρνουν δωράκια και εκφράζουν την αγάπη τους για τις γυναίκες, όπως είναι η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και η ημέρα της μητέρας. Οφείλει να είναι μία μέρα αγώνα για όλες τις γυναίκες. Αντίπαλός τους είναι οι πολιτικές μνημονίων, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης που με ένα προοδευτικό προσωπείο στην ουσία αναπαράγουν την εκμετάλλευση και τις κοινωνικές ανισότητες. Πρέπει τελικά η 8η Μάρτη να είναι μία από τις πολλές μέρες του χρόνου που οι γυναίκες αγωνίζονται, μέσα από το εργατικό και λαϊκό κίνημα, για να πάρουν πίσω τα δικαιώματά τους, να κατακτήσουν την ισότιμη μεταχείριση, την πρόσβαση και την αξιοπρέπεια στην εργασία, το σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλούμε σε:
  • Συμμετοχή στην εργατική κινητοποίηση στο Silver Dollar, με προσυγκέντρωση 11 πμ στην Καμάρα.
  • Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 13.30 στο Αγ. Βενιζέλου
  • Συμμετοχή στην απογευματινή πορεία στις 18.30 στο Αγ. Βενιζέλου με τον χώρο αλληλεγγύης γυναικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου