Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Κάλεσμα του Δικτύου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων Θεσσαλονίκης προς συλλογικότητες της ανεργίας και της επισφάλειας


Αποτέλεσμα εικόνας για ανεργια
Σχεδόν μια δεκαετία μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η επέλαση του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους συνεχίζεται ακάθεκτη. Οι συνέπειες αυτής της επέλασης φαίνονται ξεκάθαρα στις θλιβερές στατιστικές των εργατικών δολοφονιών,  είτε αυτές αφορούν εργαζόμενους στην καθαριότητα που πέθαναν από τις άσχημες συνθήκες είτε αφορούν απλήρωτους εργαζόμενους που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία.

Η κυβέρνηση Συριζα-Ανελ προσπαθεί να μας πείσει για την φιλολαϊκή της πολιτική την ίδια ώρα που υπακούοντας στις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου περικόπτει επιδόματα (ανεργίας κάτω των 29 ετών, εποχιακά κλπ), ετοιμάζεται να νομοθετήσει για νέο ασφαλιστικό καθώς και συνδικαλιστικό νομοσχέδιο και επιτίθεται ακόμα περισσότερο στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα με την διεύρυνση της κυριακάτικης εργασίας. Την ίδια ώρα που δεσμεύεται σε αύξηση του ποσοστού της ελαστικής εργασίας μέσω διαφόρων μορφών (συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών, mini-jobs κ.α.) και, τελικά,  στην διατήρηση του φαύλου κύκλου ανεργίας - μισο-εργασίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για ανεργια

Απέναντι στους δικούς τους στόχους εμείς προτάσσουμε τους αγώνες μας. Τους αγώνες μας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για καθέναν που εργάζεται σε κλάδους με επισφαλείς συνθήκες όπως ο τουρισμός και το εμπόριο, τους αγώνες μας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, τους αγώνες μας για την εξασφάλιση βασικών αναγκών και δικαιωμάτων των ανέργων (όπως η δωρεάν μετακίνηση) που κατακτήθηκαν από εμάς και δεν μας χαρίστηκαν από κανέναν!

Η γενιά μας όμως και όσοι έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση γνωρίζουν ότι το μόνο που τους περιμένει είναι μαύρη, κακοπληρωμένη, εργασία, ανεργία και μετανάστευση. Μια κατάσταση που συντηρείται από τους αγώνες χαμηλής έντασης που επιδιώκει η ΓΣΕΕ, η οποία συνδιαλέγεται με εκπροσώπους του ΔΝΤ και δεν δέχεται στα σωματεία όλους αυτούς που δουλεύουν με τις νέες εργασιακές συνθήκες, αντίθετα μάλιστα είναι ο εργοδότης που τις επιβάλλει σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελώντας παράλληλα συνομιλητή εργοδοτικών ενώσεων (ΣΕΒ κλπ).

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι η γενιά της εργασιακής περιπλάνησης, της ανεργίας και της επισφάλειας και οι συλλογικότητές της πρέπει να συντονιστούν ώστε να βρεθούμε προετοιμασμένοι μπροστά στις επερχόμενες μάχες και να βαδίσουμε πιο μαχητικά, πιο οργανωμένα, πιο αποφασιστικά, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, σε σύγκρουση με τους γνώριμους δρόμους που μας έφεραν ως εδώ.
Αποτέλεσμα εικόνας για ανεργια

Με τους αγώνες στα δικά μας χέρια να παλέψουμε από τη σκοπιά των αναγκών και συμφερόντων των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων προκειμένου να δείξουμε στην κυβέρνηση, το κεφάλαιο, τους συμμάχους τους και κάθε εκφραστή της πολιτικής τους, ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να μας κάνουν σύγχρονους σκλάβους, ότι δε θα γίνουμε η χαμένη γενιά!

-         - Καλούμε τους ανέργους και τους επισφαλώς εργαζόμενους και τις συλλογικότητές τους σε σύσκεψη την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη, 12.00 μ.μ. στην ΕΔΟΘ (Π. Κορομηλά 51)


Θεσσαλονίκη, 4/9/2017 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου