Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

Νέα κινητοποίηση στο "Φούρνο του Λάμπρου" αύριο 30/05 στις 19.00

Ανακοίνωση - Κάλεσμα Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης


Αύριο, Παρασκευή 29/05, στις 19:00 οι εργαζόμενοι και απολυμένοι του καταστήματος "Φούρνος του Λάμπρου" έχουν προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το φούρνο (Αγ. Δημητρίου 104) συνεχίζοντας δυναμικά τον αγώνα τους για τη διεκδίκηση δεδουλευμένων, υπερωριών, ενσήμων κ.τ.λ.. Η προκλητική στάση του ιδιοκτήτη/εργοδότη συνεχίζεται με το να προσφέρει στους εργαζόμενους/απολυμένους "ψίχουλα" σε σχέση με όσα πραγματικά τους χρωστάει.

Η συλλογική διεκδίκηση για τα δικαιώματα μας και η αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους που βιώνουν ακραίες συνθήκες δουλειάς είναι το μόνο όπλο μας μπροστά στην αυθαιρεσία των εργοδοτών αλλά και στην προσπάθεια τους να μας πείσουν ότι ο εργασιακός Μεσαίωνας τους είναι η μόνη μας πραγματικότητα!

Σας καλούμε όλους και όλες να στηρίξετε την αυριανή παρέμβαση ώστε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν! Στη θέση των εργαζομένων/απολυμένων του Φούρνου του Λάμπρου είμαστε όλοι μας - επισφαλώς εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές! 

Το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσ/νίκης θα βρίσκεται εκεί, γνωρίζοντας πως κάθε μικρή νίκη των επισφαλώς εργαζόμενων στις μαύρες επιχειρήσεις του επισιτισμού αποτελεί εχέγγυο για
τη συνολική ανατροπή των συνθηκών εργασιακού μεσαίωνα που επικρατούν σε όλο τον κλάδο!

Μετά την αυριανή παρέμβαση θα ακολουθήσει έκτακτη συνέλευση μας στο Στέκι Μεταναστών (Ερμού και Βενιζέλου).

Παρακαλούμε διαδώστε - προωθείστε! 

Ακολουθεί το κείμενο μας για την αυριανή παρέμβαση:

Το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης δηλώνει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των απολυμένων / εργαζόμενων στον “Φούρνο του Λάμπρου”.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αποκαλύπτουν πως πίσω από τις χαμηλές τιμές του φούρνου κρύβονται συνθήκες νέου εργασιακού μεσαίωνα: εργαζόμενοι που δουλεύουν υπερεντατικά με ελαστικά ωράρια που ξεπερνούν κατά πολύ το 8ωρο,
χωρίς πλήρη ένσημα, χωρίς επίδομα αργίας, προσαυξήσεις νυχτερινής εργασίας και δώρα, χωρίς καν δικαίωμα καλοκαιρινής άδειας! Με το φόβητρο της τεράστιας πλέον στρατιάς των ανέργων, η εργοδοσία καλεί κάθε εργαζόμενο είτε να πειθαρχήσει στις συνθήκες “γαλέρας” είτε να φύγει απ' το κατάστημα, καθώς “σαν και αυτόν υπάρχουν άλλοι 10 που περιμένουν για δουλειά”.

Η κατάσταση αυτή τείνει να γίνει καθεστώς στον κλάδο του επισιτισμού. Πατώντας στο ότι η εποχική και περιστασιακή εργασία στον κλάδο αποτελεί τον γενικό κανόνα, καθώς και στο γεγονός ότι πρόκειται για εργασία που κατά βάση δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη εξειδίκευση, οι εργοδότες έχουν επιβάλει σταδιακά ένα καθεστώς πλήρους εργασιακής επισφάλειας. Οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων έρχονται να συμπληρώσουν αυτή την εικόνα, γυρνώντας τα εργασιακά δικαιώματα μισό αιώνα πίσω. Έτσι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι με εξαντλητικά ωράρια καλούνται, όχι μόνο να δουλεύουν με εξαντλητικούς όρους, αλλά και να προσέχουν να μην τους φύγει ποτέ το χαμόγελο από τα χείλη.

Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι στον κλάδο καλούνται να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους! Ο αγώνας των απολυμένων / εργαζόμενων στο φούρνο του Λάμπρου δείχνει το δρόμο της οργάνωσης για ένα κίνημα στο χώρο του επισιτισμού που θα διεκδικήσει και θα κερδίσει αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα για όλους:

Δουλειά με αξιοπρέπεια – Ζωή με δικαιώματα!

Όχι στις απολύσεις - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους - μείωση του ωραρίου – αύξηση του βασικού μισθού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου