Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Κυριακή 14 Απρίλη 7:30μμ, ανοιχτή συνέλευση του Δικτύου, στο Εργατικό Κέντρο Θεσ/νίκης

1.500.000 άνεργοι δεν έτυχαν... "πέτυχαν"

Η ανεργία δεν είναι φυσικό φαινόμενο, σαν τη ξηρασία και τη καταιγίδα. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής –της πολιτικής που υπηρετούν οι ίδιοι “κύριοι” που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα στα πάνελ των τηλεοπτικών εκπομπών, μιλώντας για “το σκληρό φαινόμενο της ανεργίας” και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και οι επισφαλώς εργαζόμενοι σήμερα. Όμως, όσους “πολέμους ενάντια στην ανεργία” κι αν κηρύξουν από τα έδρανα της Βουλής, αυτοί οι ίδιοι που ψηφίζουνε τα μέτρα που αυξάνουν την ανεργία και την επισφάλεια, η αλήθεια είναι πως η σημερινή κατάσταση τους συμφέρει.
Τους συμφέρει γιατί οι στρατιές των ανέργων λειτουργούν σαν “πολιορκητικός κριός” και σαν φόβητρο για τους εργαζόμενους, όταν μισθοί και επιδόματα μειώνονται συνεχώς, όταν το ωράριο εργασίας κόβεται στα μέτρα του κάθε εργοδότη, όταν καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τους συμφέρει, επίσης, γιατί από αυτή τη θάλασσα των ανέργων αλιεύουν αυτούς που θα “δουλέψουν”-”απασχοληθούν” με τις νέες συνθήκες εργασίας, επισφαλείς και ανασφάλιστοι, με μισθούς πείνας, καλύπτοντας με σπαστά ωράρια τα οργανικά κενά που αφήνουν στη παραγωγή τα κύματα των απολύσεων. Τους συμφέρει, τέλος, γιατί αυτή η εικόνα, τα πλήθη “απασχολούμενων” που εναλλάσσονται με βάρδιες μεταξύ ανεργίας και επισφάλειας, είναι το ευρωπαϊκής έμπνευσης όραμά τους για την ανάπτυξη μετά τη κρίση: οικονομική ανάπτυξη για τους λίγους, τους τραπεζίτες, τους βιομηχάνους και τους κάθε λογής “επενδυτές” και συνέχιση της οικονομικής κρίσης για όλους τους υπόλοιπους.

Στην κρίση ο καθένας μόνος του;

Αυτή η πραγματικότητα δε θα αλλάξει από μόνη της. Οι επίσημοι φορείς “αντιπροσώπευσης” των εργαζομένων και των ανέργων, η ΓΣΕΕ και ο ΟΑΕΔ αντίστοιχα, όπως και μια σειρά “αυτόκλητων σωτήρων” με τη μορφή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, έχουν μπει ήδη στο χορό της επισφάλειας: λειτουργώντας ως σύγχρονοι δουλέμποροι (οι ίδιοι προτιμούν τον σεμνότερο όρο “υπεργολάβοι”), προτείνουν ως λύση 3μηνα και 5μηνα “προγράμματα απασχόλησης” των 400 και 500 ευρώ – πολλές φορές μάλιστα απλήρωτα μέχρι και τη λήξη του προγράμματος. Την ίδια στιγμή οι ελαφρύνσεις προς τους ανέργους (επιδόματα, παροχές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κοκ) όλο και μειώνονται, στέλνοντας καθαρά το μήνυμα “στη κρίση ο καθένας μόνος του”! 

Να γίνει η σιωπή φωνή διεκδίκησης!

Το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσ/νίκης είναι μια προσπάθεια οργάνωσης αυτών που “δεν έχουν φωνή”: των απασχολούμενων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, των εργαζόμενων-”ωφελούμενων” του δουλεμπορίου των ΜΚΟ, των μισθωτών των 400 και 500 ευρώ της ατομικής σύμβασης, καθώς και όλων των ανέργων της πόλης μας. Λειτουργεί με τακτικές ανοιχτές και αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις και δουλεύει για το συντονισμό του με σωματεία εργαζομένων και αγωνιστικές πρωτοβουλίες κατοίκων, με στόχο τον από κοινού αγώνα για το δικαίωμα σε εργασία με αξιοπρέπεια για όλους! Πρώτος μεγάλος σταθμός σ' αυτόν τον αγώνα είναι το Σάββατο 20 Απριλίου, Μέρα ενάντια στην Ανεργία & την Επισφάλεια, όπου άνεργοι και εργαζόμενοι θα ενώσουμε τις φωνές μας, διεκδικώντας τα αυτονόητα:

-Δουλειά με αξιοπρέπεια, δουλειά και αξιοπρέπεια! 
-Όχι στις απολύσεις! Μείωση του ωραρίου, αύξηση του βασικού μισθού!
-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!       
-Κανένας άνεργος μόνος του! Επίδομα ανεργίας, περίθαλψη & ασφάλιση , δωρεάν μετακινήσεις-μεταφορές για όλους τους ανέργους! 



Καλούμε τους ανέργους και τους επισφαλώς εργαζόμενους της πόλης μας:
  • Την Κυριακή 14 Απρίλη, σε ανοιχτή συνέλευση του δικτύου, 7κ30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσ/νίκη
  • το Σάββατο 20 Απρίλη, στην Ημέρα ενάντια στην Ανεργία & την Επισφάλεια. Καλούμε σε πορεία στις 1 μμ στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και επιστροφή εκεί, για πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης, με συλλογική κουζίνα και μουσική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου