Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ! 

Η ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟ ΣΟΥ!


Μετά από 5 χρόνια εφαρμογής των ευρωπαϊκής έμπνευσης πολιτικών των μνημονίων, η πόλη μας έχει κατακτήσει πια “με το σπαθί της” τον τίτλο “Θεσσαλονίκη: ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της ανεργίας”. Όταν η επίσημη ανεργία έχει πλησιάσει το 40% και στις γυναίκες και στους νέους έχει ξεπεράσει το 65% (μόλις ένας στους τρεις έχει δουλειά!), δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για μια κοινωνία στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης! 

Το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να δώσει φωνή σε όλον αυτόν τον κόσμο που θέλει να σηκώσει κεφάλι και να αμυνθεί απέναντι στη άγρια επίθεση που εξαπολύουν εργοδότες και κυβερνήσεις. Να δώσει συλλογική διέξοδο στην οργή που συσσωρεύεται σε μεγάλα κομμάτια εργαζομένων που βλέπουν διαρκώς τα δικαιώματά τους να παραβιάζονται, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις τους (βλ. διεκδικήσεις εργαζομένων στο Φούρνο του Λάμπρου, στο ΙΜΧΑ, στα κυλικεία του ΟΣΕ κ.α.). Να εκφράσει την ανάγκη των ανέργων για δωρεάν μετακινήσεις, επίδομα ανεργίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση. 

Διεκδικούμε τη δωρεάν μετακίνηση όλων των ανέργων με τα ΜΜΜ της πόλης!

Ως Δίκτυο Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων πιστεύουμε ότι:

Η υπηρεσία που παρέχουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κοινωνικό αγαθό, όπως η υγεία, η παιδεία, η κατοικία, το ρεύμα, το νερό. Το να μπορείς να πας στη δουλειά σου, στη σχολή σου, στους φίλους και τους συγγενείς σου, αλλά και όταν χρειάζεται στο νοσοκομείο ή απλά μια βόλτα είναι βασική καθημερινή ανάγκη.
Η ελεύθερη πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι δικαίωμα των ανέργων και εργαζομένων και όχι προνόμιο όσων έχουν να πληρώσουν.
Οι μεταφορές πρέπει να είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό στην υπηρεσία όλων και όχι  μηχανισμός για να βγάζουν κέρδη ιδιώτες. Στη Θεσσαλονίκη, τα ΜΜΜ είναι μονοπώλιο μιας ιδιωτικής εταιρείας, του ΟΑΣΘ, που καλύπτει όλα τα έξοδα λειτουργίας της από τον κρατικό προϋπολογισμό (μισθοδοσίες υπαλλήλων, εξοπλισμός, ανανέωση στόλου κ.τ.λ.) την ίδια στιγμή που μόνο το 2013 έβγαλε κέρδη πάνω από 16 εκ. ευρώ (από εισιτήρια και πρόστιμα). Ενώ, λοιπόν, η κερδοφορία του ΟΑΣΘ είναι κάθε χρόνο εξασφαλισμένη,  αρνείται στους ανέργους δωρεάν μετακινήσεις με την πρόφαση ότι δεν μπορεί να τις χρηματοδοτήσει. 

Το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων μετρά ακόμα μία νίκη, μετά από ένα χρόνο διεκδίκησης δωρεάν μετακινήσεων και διαγραφών προστίμων ανέργων. Ο ΟΑΣΘ εξήγγειλε πρόσφατα δωρεάν μετακινήσεις ανέργων. Εμείς, από την μεριά μας, έχοντας ήδη την υποστήριξη δήμων, φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης, δηλώνουμε πως δε θα σταματήσουμε μέχρις ότου κάθε άνεργος της πόλης μετακινείται δωρεάν και τα λόγια γίνουν πράξη. Η πρόσβαση στα ΜΜΜ δεν είναι εμπόρευμα αλλά δικαίωμα!   

Να διαγράφονται όλα τα πρόστιμα με επίδειξη της κάρτας ανεργίας!
Η κάρτα ανεργίας να αναγνωρισθεί από τον ΟΑΣΘ ως “πάσο” δωρεάν μετακινήσεων! 

Μετά τις πετυχημένες παρεμβάσεις μας τον τελευταίο χρόνο, όπου έχουμε διαγράψει πάνω από 180 πρόστιμα ανέργων, συνεχίζουμε δυναμικά καλώντας όλους τους ανέργους και επισφαλώς εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας κάθε 22 του μήνα, στις 12:00, έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ (Μπότσαρη & Παπαναστασίου), για να διαγράψουμε τα πρόστιμά μας, για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου