Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

Κάλεσμα για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας, 13/12Η Κυριακή, 13/12, είναι μια από τις Κυριακές όπου τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά. Ο Συντονισμός δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία καλεί στις 12:00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Στον συντονισμό συμμετέχουν σωματεία, συλλογικότητες, επιτροπές κατοίκων, καθώς και το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης. Το ραντεβού είναι Αγ. Σοφίας και Τσιμισκή και ο στόχος της παρέμβασης είναι η ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού, η έμπρακτη αλληλεγγύης μας στους εργαζομένους και η έκφραση της έντονης αντίθεσής μας στην Κυριακάτικη Εργασία, με βασικό αίτημα την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας και της νομοθετικής κατοχύρωσής της.Ακολουθεί το κείμενο παρέμβασής μας:


Εργαζόμενοι, συλλογικότητες και δομές της πόλης, απλοί πολίτες όλοι μαζί διεκδικήσαμε την κατάργηση του μέτρου και βρεθήκαμε στο δρόμο κάθε Κυριακή με τα μαγαζιά ανοιχτά στο πλευρό των εργαζομένων. Οι συλλογικοί αγώνες μας δεν πήγαν χαμένοι.   Ήδη ο νόμος για τις 52 Κυριακές έχει παγώσει με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η νέα κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, τηρεί σιγή ιχθύος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι το μέτρο για ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές ανήκει στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η ψήφιση της οποίας αποτελεί προαπαιτούμενο του 3ου Μνημονίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διεκδίκηση για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ!

Ούτε 52 ούτε και 7, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!

Δεν μας λείπουν οι μέρες για ψώνια, μας λείπουν αυτά που έκλεψαν από τα πορτοφόλια μας κυβερνήσεις, τρόικα και μνημόνια, μας λείπει η δουλειά με αξιοπρέπεια, μας λείπει η προοπτική καθώς μας θέλουν χαμένη γενιά. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα, γιατί αν για πολλούς η Κυριακή είναι άλλη μια μέρα που βλέπουν τα μαγαζιά σαν μουσεία – «κοιτάζετε αλλά δεν αγγίζετε» - για τους εργαζομένους είναι η Κυριακάτικη αργία, η μέρα που δε δουλεύουμε αλλά ξεκουραζόμαστε.

Είναι η μέρα που δεν έχει συνεχόμενες ώρες ορθοστασίας, που δεν έχει πήγαινε - έλα για να ικανοποιηθεί ο παράξενος πελάτης, είναι η μέρα που την χρειαζόμαστε για να μπορούμε να αντέξουμε την υπόλοιπη εβδομάδα σε μια δουλειά που μας δίνει όλο και λιγότερα και απαιτεί όλο και περισσότερα.

Σήμερα οι μεγαλοκαταστηματάρχες στηριζόμενοι στον φόβο το δικό μας και στο μνημονιακό νομικό πλαίσιο, επιβάλλουν στους εργαζόμενους των 500 ευρώ και στα μικρά καταστήματα πλήθος παράλογων μέτρων, όπως «οι λευκές νύχτες» - νύχτες εξόντωσης των εργαζομένων, οι προσλήψεις της μίας μέρας, η «μαθητεία» - δουλειά χωρίς αποδοχές, και φτάνουν σταδιακά μέχρι την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Να μην γίνουμε συνένοχοι στη στέρηση της Κυριακάτικης αργίας.

Οι Κυριακές είναι για να ξεκουραζόμαστε, να πηγαίνουμε βόλτα στη παραλία, να δούμε την παρέα μας, την οικογένεια μας, να κάνουμε έρωτα με το φίλο ή τη φίλη μας, να πάμε γήπεδο, να δώσουμε χρόνο σε εμάς.

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ - Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ - ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου