Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

Κείμενο παρέμβασης του Συντονισμού Δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία


Μέρες αργίας;

Όπως όλοι ξέρουν για όσες κι όσους εργάζονται στο λιανικό εμπόριο οι μέρες των εορτών είναι «άγριες». Στην καλύτερη περίπτωση υπάρχουν δεκάωρες βάρδιες με τις υπερωρίες να δίνονται ως επιπλέον ρεπό κάποια στιγμή στο μέλλον. Συνήθως δεν ισχύει καν αυτό, οπότε μιλάμε για ατέλειωτες ώρες («όσο μπαίνει κόσμος», «όσο έχει δουλειά», «όσο πάει γενικώς») απλήρωτης εργασίας υπέρ... δυσπραγούντων κεφαλαιοκρατών.
Τώρα έχουν πλέον προστεθεί και τρεις Κυριακές τον Δεκέμβρη, ενώ όλο το έτος είναι συνολικά οκτώ, στις οποίες τα καταστήματα είναι ανοικτά με εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, αφού πολλοί θέλουν να κάνουν «κυριακάτικη βόλτα στην αγορά» ακόμα κι αν δεν έχουν λεφτά να ψωνίσουν τίποτα. Ακόμα πιο εξοντωτικά είναι τα προγράμματα εργασίας των υπαλλήλων: σκεφτείτε, ότι φέτος κάποιοι θα δουλεύουν για δεκαοκτώ μέρες συνεχόμενα χωρίς ανάσα.

Αν τα καταστήματα είναι ανοικτά περισσότερες μέρες δεν μειώνεται η ανεργία;

Η ανεργία όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αντιθέτως αυξάνεται. Τα μαγαζιά που ανοίγουν τις Κυριακές απλώς «τεντώνουν» τα ήδη εξωφρενικά ελαστικά ωράρια των υπαλλήλων τους –δεν κάνουν νέες προσλήψεις. Κι αν υπάρχει ανάγκη για παραπάνω εργατικά χέρια καλύπτεται από θέσεις ημιαπασχόλησης (τύποις ημιαπασχόληση, στην πραγματικότητα «κάτσε καμιά ωρίτσα παραπάνω τώρα που έχει δουλειά») με λιγότερο από 300 ευρώ, ενώ υπάρχουν και τα προγράμματα μαθητείας, πρακτικής κλπ. που προσφέρουν τζάμπα εργασία στους επιχειρηματίες. Επιπλέον, τα μικρότερα καταστήματα (όπου υπάρχουν και πολλοί αυτοαπασχολούμενοι) εξωθούνται σε κλείσιμο, όχι βέβαια γιατί σέβονται την εργατική νομοθεσία, αλλά γιατί το άνοιγμα τις Κυριακές ανακατανέμει τον τζίρο υπέρ των πολυκαταστημάτων, των μεγάλων αλυσίδων και των εμπορικών κέντρων, οπότε έχουμε περισσότερους ανέργους.

Μα καλά, δεν δίνεται ένα επιπλέον ρεπό και προσαύξηση στην αμοιβή όπως προβλέπει ο νόμος;

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, προφανώς όχι! Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με πολλούς μήνες καθυστέρηση ή απλώς δεν πληρώνονται καθόλου. Πιστεύετε, λοιπόν, ότι θα πληρωθούν τη νόμιμη προσαύξηση ή θα πάρουν το επιπλέον ρεπό (αν παίρνουν ρεπό γενικά δηλαδή); Επίσης είδατε ποτέ συνεργεία της Επιθεώρησης Εργασίας να τριγυρνούν στην αγορά οποιαδήποτε μέρα, πόσο μάλλον την Κυριακή; Αλλά ακόμη και στις περιπτώσεις που δίνεται το επιπλέον ρεπό και η προσαύξηση σκεφθείτε τις συνέπειες της κυριακάτικης εργασίας στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων. Πόσες φορές πήγατε εκδρομή Τρίτη, ξενυχτίσατε Τετάρτη βράδυ, πήγατε βόλτα με την παρέα ή τα παιδιά σας Πέμπτη πρωί;

Τέλος πάντων, μεγαλύτερος τζίρος δεν σημαίνει ότι έστω θα διατηρηθούν κάποιες θέσεις εργασίας;

Μα για να γίνει μεγαλύτερος τζίρος χρειάζεται ο κόσμος να έχει περισσότερα χρήματα όχι να είναι τα μαγαζιά περισσότερες μέρες κι ώρες ανοιχτά. Αλήθεια, πόσοι εργαζόμενοι και σε ποιους τομείς –εκτός των εργαζομένων στο εμπόριο– δεν προλαβαίνουν να αγοράσουν μέσα στην εβδομάδα ή το Σάββατο και περιμένουν την Κυριακή; Τώρα μάλιστα που έχει κοπεί το δώρο Χριστουγέννων στο δημόσιο και τις συντάξεις πού θα βρεθούν λεφτά για μεγαλύτερο τζίρο; Με ανοιχτά τα καταστήματα και τις Κυριακές, απλώς μειώνονται οι εισπράξεις τις άλλες μέρες της βδομάδας κι, όπως προαναφέραμε, ανακατανέμονται υπέρ των μεγάλων πολυκαταστημάτων.

· Κάθε ευρώ που δίνεται τις Κυριακές σημαίνει περισσότερη υπερεκμετάλλευση και ανεργία

· Κάθε φορά που ψωνίζεις Κυριακή, ενισχύεις το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και την επέκταση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας σε όλους τους κλάδους


· ΑΝ ΨΩΝΙΖΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ
   

Συντονισμός Δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου