Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Νέες καταγγελίες από πρώην εργαζόμενους στα καταστήματα Public και Μultirama

Καταγγελία από πρώην εργαζόμενους των καταστημάτων Public και Multirama σε σχέση με τις εργασιακές συνθήκες  έλαβε η σελίδα ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, την οποία και αναδημοσιεύουμε αυτούσια:


"είμαστε μια ομάδα από πρώην εργαζόμενους στον όμιλο... #Multirama/#Public και θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίσαμε εκεί, και τον αγώνα μας να δικαιωθούμε.
Η εταιρία προκειμένου να αποφύγει την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού η για να τιμωρήσει την μη επίτευξη στόχων, έκανε κανόνα την 12ωρη εργασία, με αποδοχές 8ώρου...
Ανάλογα το κατάστημα πάντα, εργαζόμασταν πολλές φορές και απροειδοποίητα 12ωρα (μας πληροφορούσαν το βράδυ της προηγούμενης ότι ¨αύριο όλοι 12ωρο¨) Εντολή από τον περιφερειακό αυτό μπορούσε να συμβεί για μια συνεχόμενη εβδομάδα μέχρι και για πολλούς συνεχόμενους μήνες.

Φυσικά ακριβώς επειδή υπήρχαν κενά που δεν μπορούσαν να συμπληρωθούν με επιπλέον υπαλλήλους (π.χ. στο service δεν γίνεται να μην υπάρχει υπάλληλος σε όλη την διάρκεια λειτουργίας ενός καταστήματος) αναγκαζόμασταν σχεδόν πάντα να εργαζόμαστε και στα ρεπό μας για να καλύπτουμε βάρδιες, ή και Κυριακές για τις εσωτερικές εργασίες της εταιρίας (οργάνωση αποθήκης, απογραφή, κτλ.) όλα αυτά δωρεάν πάντα, γιατί όπως μας ενημέρωναν στα εταιρικά meeting το κατάστημα δεν πάει καθόλου καλά δεν πιάνει στόχους, και αν δεν θέλουμε να βρεθούμε όλοι μαζί στον δρόμο πρέπει ¨να βάλουμε πλάτη για να το στηρίξουμε¨.
Μια συνηθισμένη εβδομάδα για εμάς, ήταν περίπου 78ώρες εργασίας, καθώς πέρα από τυπικό 12ωρο που το κατάστημα ήταν ανοιχτό, έπρεπε να είμαστε εκεί τουλάχιστον μισή ώρα πριν για να το ετοιμάσουμε, και συνήθως μισή με μία ώρα μετά το κλείσιμο μέχρι να φύγουν και οι τελευταίοι πελάτες, να κλείσουν τα ταμεία κτλ.
Κάθε μήνα η εταιρία έθετε ορισμένους ¨στόχους¨ που οι πωλητές ή οι τεχνικοί θα έπρεπε να πιάσουν και οι οποίοι ήταν είτε πωλήσεις σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, είτε έσοδα από service, είτε πώληση υπηρεσιών όπως π.χ. 3ετής ή 5ετής επέκταση εγγύησης σε κάποια συσκευή, αναγκάζονταν λοιπόν έτσι οι πωλητές να προωθήσουν επιθετικά το προϊόν που ήθελε η εταιρία, και όχι αυτό που σύμφερε ή ταίριαζε στον πελάτη. Όσοι δεν έπιαναν τους στόχους δέχονταν μεγάλη ψυχολογική πίεση και κράξιμο στα εταιρικά meeting, και η ¨τιμωρία¨ τους με συνεχόμενα 12ωρα (ακόμα και αν αυτά δεν χρειάζονταν) θεωρούνταν βέβαιη!
Η συνεχόμενη 12ωρη εργασία χωρίς το επιπλέον προσωπικό οδηγούσε συχνά σε λάθη και καθυστερήσεις σε βάρος των πελατών, τα καθήκοντά μας λοιπόν επεκτείνονταν και σε διάφορα blog ή σελίδες που περιστασιακά δημοσίευαν παράπονα πελατών, καθώς όταν γίνονταν αντιληπτό κάτι τέτοιο σήμαινε συναγερμός, και με εντολή ¨από πάνω¨ μπαίναμε και γράφαμε σαν ¨πελάτες¨ ότι εμείς κάθε φορά είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι, και μάλλον ο καταγγέλλων έχει κάποιο συμφέρον να ¨χτυπήσει την εταιρία με λάσπη¨
Παρόλο που κανείς εργαζόμενος υπό τον φόβο της απόλυσης και του στιγματισμού που θα δεχόταν στην αγορά εργασίας ειδικά σε επαρχιακή πόλη δεν κατέφυγε ποτέ στην επιθεώρηση εργασίας, ήρθε η επιθεώρηση σε εμάς από τύχη , αφού μία υπάλληλος της επιθεώρησης που ήταν συχνή πελάτης και χρειάστηκε και εξυπηρέτηση από το service, έβλεπε συνεχώς το ίδιο άτομο στον πάγκο ανεξάρτητα από την ώρα που ερχόταν, οπότε αναρωτήθηκε για το ωράριο που δουλεύουμε εκεί, ο τεχνικός της είπε την αλήθεια, και την επόμενη μέρα ήρθαν για επίσημο έλεγχο.
Υπό το κλίμα των απειλών από την διοίκηση της εταιρίας, όλοι οι εργαζόμενοι απάντησαν ότι εργάζονται 8ωρο, εκτός του συγκεκριμένου τεχνικού που απάντησε ότι όντως δουλεύει 12ωρο.
Μετά από αυτό το περιστατικό η επιθεώρηση εργασίας ξανά έκανε ελέγχους και πάντα έβρισκε άτομα να δουλεύουν εκτός του ωραρίου που ήταν δηλωμένοι η είχαν ρεπό.
Και πάλι στην εταιρία δεν άλλαξε τίποτα. Δεν μειώθηκαν στο ελάχιστο τα 12ωρα, αντιθέτως αυξήθηκαν οι απειλές και το κλίμα εκφοβισμού.
Ο εν ‘λόγω τεχνικός μετά από λίγες μέρες αποφάσισε να ανακοινώσει στην εταιρία ότι πλέον θα εργάζεται μόνο για το 8ωρο που πληρώνεται, και εντός 2 ημερών απολύθηκε με το πρόσχημα ότι ¨υπήρξε παράπονο πελάτη για το service¨
Όλοι οι απολυμένοι οργανωθήκαμε και απαιτήσαμε τα δεδουλευμένα μας απλήρωτα 12ωρα που κάναμε τόσα χρόνια.
Ήταν όλοι εναντίων μας, ακόμα και η ίδια τοπική επιθεώρηση εργασίας που έκανε τον έλεγχο στο συγκεκριμένο κατάστημα, καθώς αρνούνταν να μας δώσει το παραμικρό έγγραφο ή βεβαίωση ότι πράγματι βρήκαν παράνομα 12ωρα και εργασία σε ρεπό στο συγκεκριμένο κατάστημα ώστε να προστεθεί στην δικογραφία! Χρειάστηκε τελικά έγγραφη παραγγελία από τον εισαγγελέα για να μας δώσουν τα έγγραφα για τους ελέγχους που είχαν γίνει.
Μετά από πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις από εκεί που δεν το περιμέναμε, η αγωγή μας κατατέθηκε αρχές του 2014.
Όσο να και προσπαθήσαμε να κάνουμε γνωστή την ιστορία μας, κανένα ΜΜΕ δεν ήταν πρόθυμο για δημοσιοποίηση, όταν γράφαμε σε social media ή ενημερωτικές σελίδες, μας κατηγορούσαν ότι δουλεύαμε σε ανταγωνιστές ή είμαστε τρόλ (σύμφωνα με την προηγούμενη εμπειρία μας, ένα ποσοστό από αυτούς ήταν σίγουρα εργαζόμενοι του ομίλου…)
Ο όμιλος προσπάθησε να το καθυστερήσει όσο μπορεί με αναβολές και δικαιολογίες, και εντέλει μετά από σχεδόν 4 χρόνια στο πρωτοδικείο Αθηνών και με αριθμό απόφασης 1761/2017 δικαιωθήκαμε.
Ο όμιλος όμως μας καθυστερεί και δεν θέλει να πληρώσει, προτείνοντάς μας εξευτελιστικό συμβιβασμό και απειλώντας με προσφυγή στο εφετείο αν δεν το δεχτούμε.
Να προσθέσουμε εδώ, ότι εκτός από την δική μας αγωγή υπάρχει και προηγούμενη από υπαλλήλους του καταστήματος της Πάτρας όπου και εκεί κέρδισαν τα δεδουλευμένα τους τα οποία και εκεί τα πήραν με τα χίλια ζόρια.
Ελπίζουμε σε δημοσιοποίηση και ενημέρωση για την αλυσίδα καταστημάτων που συμπεριφέρεται στους εργαζόμενους σαν κωπηλάτες σε γαλέρα, που καθιέρωσε τα μαύρα αδήλωτα και απλήρωτα 12ωρα, εισήγαγε τον θεσμό της Black Friday και εργασίας τις Κυριακές στην Ελλάδα, και πολλά άλλα κατορθώματα που θα επιλέξουμε να μην αναφέρουμε αναλυτικά. Θα αναφέρουμε μόνο την ειρωνεία της βράβευσή τους στην HR Excellence awards 2014 στην κατηγορία ¨Συστήματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού¨! "

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

“ΜΑΥΡΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ” ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΝΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για black friday
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που μεγάλες εμπορικές αλυσίδες ανακοίνωσαν ότι στις 24 Νοεμβρίου επαναλαμβάνεται η “πετυχημένη” black Friday. Με το παράδειγμα της μελανής πρωτοπορίας των καταστημάτων public που πέρυσι έκαναν την αρχή και πλάι στα αμερικανικά πρότυπα των “μαύρων Παρασκευών” των μεγάλων προσφορών, ολοένα και περισσότερες αλυσίδες καταστημάτων προχωρούν σ’ ένα όργιο εργοδοτικής ασυδοσίας για την καθιέρωση τέτοιων ημερών που πατούν για άλλη μια φορά στις πλάτες των εργαζόμενων για την αποθησαύριση των κερδών τους.
Στην προσπάθειά τους αυτή εφευρίσκουν “μαύρες Παρασκευές” και “λευκές νύχτες” που με τη σειρά τους δίνουν έρεισμα στην υιοθέτηση μιας ανθρωποφαγικής καταναλωτικής κουλτούρας, με καταναλωτές οι οποίοι μπροστά στην εξασφάλιση της “μεγάλης προσφοράς” δε θα διστάζουν να ποδοπατούν καταναλωτές κι εργαζόμενους ή να ξενυχτούν έξω από καταστήματα περιμένοντας το άνοιγμά τους. Βέβαια, μέσα σ’ αυτό το καταναλωτικό ντελίριο κυρίως πληττόμενοι είναι οι εργαζόμενοι που καλούνται να δουλέψουν 10 και 12 ώρες υπερωριακά, να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες καταναλωτές, ν’ αντιμετωπίσουν κανιβαλικές καταναλωτικές συμπεριφορές.
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια συγκυρία για τους εργαζόμενους, και τον κόσμο της κυκλικής εναλλαγής ανεργίας-επισφάλειας, όπου η εργοδοτική αυθαιρεσία χτυπάει κόκκινο με τη μη καταβολή δεδουλευμένων, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη μαύρη εργασία, τα ωράρια λάστιχο, τις καταχρηστικές απολύσεις ως απάντηση στην παραμικρή διεκδίκηση, ν’ αποτελούν καθημερινές πρακτικές των αφεντικών. Μέσα στην απόλυτη απορρύθμιση των συνθηκών εργασίας που επιχειρείται από την Κυβέρνηση και την πολιτική των μνημονίων με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, τη θεσμοθέτηση των συμβάσεων της μιας μέρας, των λευκών συμβάσεων μηδενικών ωρών, των συμβάσεων on call, με την εκτόξευση της ανεργίας στο 25%, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τους μισθούς φιλοδωρήματα των 250 και 400 ευρώ, καλούμαστε να “μαυρίσουμε” τις “μαύρες Παρασκευές” και τις “λευκές νύχτες” τους καθώς και όλες τις καταναλωτικές φιέστες που μας ετοιμάζουν και μας θέλουν να δουλεύουμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι.
Αποτέλεσμα εικόνας για black friday fight
Κι αν καλλιεργείται ως επιχείρημα ότι ”με μισθούς πείνας προσπαθείς να σώσεις και το τελευταίο σου ευρώ”, ας αναλογιστούμε ότι η ίδια πολιτική της φτωχοποίησης και των μισθών πείνας που βιώνουμε ως εργαζόμενοι μας καλεί να συμπεριφερόμαστε ως αποκτηνωμένοι καταναλωτές που συνηγορούν στην ένταση της εκμετάλλευσης των εν δυνάμει συναδέλφων μας, δηλαδή του ίδιου μας του εαυτού. Ας αναλογιστούμε ότι ο εργαζόμενος που θα δουλέψει στην black Friday θα κληθεί για τον ίδιο μισθό να εξυπηρετήσει χιλιάδες πελάτες, δουλεύοντας σε εξουθενωτικούς και υπερεντατικοποιημένους ρυθμούς εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη για τον εργοδότη του, ο οποίος θα ξεζουμίσει μέχρι και το τελευταίο λεπτό της εργασίας του. Για όλους εμάς που είμαστε κατά βάση εργαζόμενοι και δευτερευόντως καταναλωτές, η black Friday είναι πρώτα και κύρια η συνέχιση κι επέκταση μιας νέας εργασιακής πραγματικότητας που στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου και των μεγάλων εταιριών θυσιάζει εργασιακά δικαιώματα ή ακόμη και τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Η ΕΕ κι οι μνημονιακές κυβερνήσεις μας που μεταχειρίζονται τα επιχειρήματα της “ελευθερίας της κατανάλωσης” αντιπροσωπεύουν τα κέρδη των επιχειρησιακών κέντρων κι όχι των εργαζόμενων. Πρωτοπόρα στην κατεύθυνση αυτή είναι τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα κι αλυσίδες (π.χ. public) που στηριζόμενα στην εργοδοτική τρομοκρατία, τους μνημονιακούς νόμους αλλά και το νέο προωθούμενο εργασιακό νομοσχέδιο, επιβάλλουν στους εργαζόμενους των 400 ευρώ αντεργατικά μέτρα σαν κι αυτά της black Friday, ασκώντας παράλληλα πιέσεις για την εμπέδωσή τους και στις μικρότερες επιχειρήσεις.
Ως εργαζόμενοι δηλώνουμε με κάθε τρόπο πως θα διεκδικήσουμε μαζί με τους συναδέλφους μέχρι τέλους να μην εφαρμοστούν όλες αυτές οι ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις κι οι “εμπορευματικές καινοτομίες” που επιχειρούν να βάλουν από την πίσω πόρτα το ξεχείλωμα του ωραρίου σε μια black Friday που σύντομα θα μας ζητείται να δουλεύουμε απ’ το πρωί ως το βράδυ. Ως δίκτυο ανέργων κι επισφαλώς εργαζομένων θα είμαστε εκεί για να δηλώσουμε πως κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία και πως δε θα γίνουμε οι αυριανοί καταναλωτές κανίβαλοι.