Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΛΛΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ»

Τις τελευταίες μέρες συντελείται ένα μεγάλο, αλλά αφανές, έγκλημα κατά των εργαζομένων ενός από τα πιο μεγάλα καταστήματα του κέντρου. Το Public στην Τσιμισκή, όπως μπορεί να καταλάβει οποιοσδήποτε μπει μέσα, έχει πλημμυρίσει αλλά οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν κανονικά, με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις να λειτουργούν στο φουλ. Αυτή η πολιτική της εταιρίας, που ξεπερνά την απλή αμέλεια, είναι μια συνειδητή έκθεση σε κίνδυνο των εργαζομένων, με μοναδικό στόχο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τον τζίρο.
Ο εργασιακός μεσαίωνας που επικρατεί στα καταστήματα PUBLIC δεν είναι κάτι νέο. Τα κέρδη της επιχείρησης βασίζονται σε μία ακραία αντεργατική πολιτική και στο ‘’ξεζούμισμα’’ κυριολεκτικά των εργαζομένων. Είναι γνωστή η στάση του καταστήματος για την λειτουργία τις Κυριακές αλλά και το νεόφερτο «έθιμο» της “Black Friday”. Το κατάστημα πλημμύρισε το προηγούμενο Σάββατο με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του καταστήματος να διώξουν κακήν κακώς τους πελάτες που βρίσκονταν στο χώρο του υπογείου, όχι όμως τους εργαζόμενους στους οποίους απ’ ότι φαίνεται ζητήθηκε να παραμείνουν στο πόστο τους. Το ισόγειο του καταστήματος, παρά τη μεγάλη επικινδυνότητα, παρέμεινε κανονικά ανοιχτό με τους εργαζόμενους να συνεχίζουν να εξυπηρετούν το κοινό σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Το ίδιο σκηνικό με μεγαλύτερο κίνδυνο διαδραματίστηκε την Τρίτη όπου και πάλι το ισόγειο του καταστήματος ήταν κλειστό για τους πελάτες αλλά με πωλητές και ταμίες κανονικά στη θέση τους, με κίνδυνο άσθματος από τις αναθυμιάσεις αλλά και ενδεχόμενης πυρκαγιάς λόγω βραχυκυκλώματος καθώς οι εργασίες στο κτίριο συνεχίζονταν όλη μέρα.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με φόντο την ανεργία και την επισφάλεια τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των εργαζόμενων, η οποία μετράει λιγότερο από τα κέρδη της επιχείρησης. Δεν έχουμε ξεχάσει τον νεκρό συνάδελφο μας ντελιβερά στα Μικέλ, ή τους 2 νεκρούς του Everest που δολοφονήθηκαν ακριβώς από την ίδια εγκληματική πολιτική των επιχειρήσεων. Οι αντεργατικές συνθήκες εργασίας, οι μισθοί πείνας, οι εκβιασμοί, η τρομοκρατία, τα ωράρια “λάστιχο”, ο εκφοβισμός στους χώρους δουλειάς, είναι κομμάτι του ίδιου παζλ που οδηγεί σε καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουν οι εργαζόμενοι του Public. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν! Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους /ες, σε ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Σε έναν χώρο που οι εργαζόμενοι ανακυκλώνονται διαρκώς, με τον καθημερινό φόβο της απόλυσης, καταπατάται καθημερινά το δικαίωμα για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Η αξιοπρέπεια στη ζωή μας και η ασφάλεια στη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ. ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ, ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ.

ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΦΑΛΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ PUBLIC ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου