Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

«Ωφελούμενος» ή κανονικά εργαζόμενος ή αλλιώς εργαζόμενος με πρόγραμμα voucher


Όπως αρκετοί γνωρίζουμε αυτή την περίοδο τρέχουν αρκετά προγράμματα voucher ή αλλιώς «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασία». Τι είναι όμως αυτά τα προγράμματα; Το υπουργείο εργασίας και οι ιδιωτικοί φορείς μας λένε ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα εισόδου των ανέργων στην αγορά εργασίας και την παροχή κατάρτισης σε κάποιο κλάδο. Τι είναι πραγματικά όμως; Πρόκειται για «χρυσή ευκαιρία» για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν εργατικό δυναμικό με την ελπίδα ότι ο «ωφελούμενος» θα υπογράψει με το τέλος του προγράμματος «κανονική» σύμβαση εργασίας. Η αλήθεια είναι όμως ότι περίπου μόνο το 10% των απασχολούμενων σε προγράμματα voucher θα έχει αυτήν την κατάληξη, αφού ο νόμος υποχρεώνει μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν άνω των 5 «ωφελούμενων» να κρατήσουν μόνο τον ένα(!) μετά το τέλος του εκάστοτε voucher. Ένα από τα προγράμματα που τρέχουν αυτή τη στιγμή είναι και το voucher τουρισμού, το οποίο θα απασχολήσει 8000 χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο της «βαριάς βιομηχανίας» της Ελλάδας, τον τουρισμό. Τα χρήματα που δικαιούται ο απασχολούμενος είναι 400 € για το κομμάτι της θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης είναι 2.058€ (980€ αντιστοιχούν στην πρώτη φάση και 1.078€ αντιστοιχούν στη δεύτερη φάση). Το συνολικό επίδομα είναι 2.458€ συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων. Για τους απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας/μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το επίδομα πρακτικής άσκησης είναι 1.848€ (880€ αντιστοιχούν στην α΄φάση και 968€ αντιστοιχούν στη β΄φάση). Δηλαδή το συνολικό επίδομα είναι 2.248€ συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων. Ταυτόχρονα με βάση την σύμβαση που έχουμε υπογράψει αποτελεί υποχρέωση μας για την καταβολή της δόσης της β΄ φάσης του προγράμματος να λάβουμε μέρος και στις διαδικασίες πιστοποίησης. Πολλές φορές όμως βλέπουμε την καθυστερημένη πληρωμή του ποσού, γεγονός που μπορεί να οφείλεται είτε στο υπουργείο να εκδώσει την εντολή πληρωμής για το ανάλογο κονδύλι, είτε στο ίδιο το Κ.Ε.Κ. Οι «ωφελούμενοι» του α΄ κύκλου του voucher τουρισμού, ενώ τελειώνουν το πρόγραμμα δεν τους έχει καταβληθεί ακόμη το αντίτιμο της θεωρητικής κατάρτισης. Επίσης, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι κατά την διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης οι ωφελούμενοι δικαιούνται αποζημίωση για τα μεταφορικά τους στο Κ.Ε.Κ.
Εφόσον παρατηρούμε καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων μας και για να διασφαλίσουμε ότι το Κ.Ε.Κ  έχει στείλει όλα τα κατάλληλα έγραφα στον Ε.Ε.Δ.Ε. ρωτάμε το ΚΕΚ ποιος είναι ο κωδικός του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουμε. Δεύτερον, καλούμε στην ΕΕΔΕ (8011115255 από σταθερό) και ρωτάμε για την πρόοδο της πληρωμής. Αν το Κ.Ε.Κ. έχει αργήσει να στείλει τα χαρτιά μας μαζευόμαστε με τους υπόλοιπους συναδέλφους και απαιτούμε να αποσταλούν άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση ασκούμε πίεση προς το υπουργείο για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με ανάλογες κινητοποιήσεις.
Άδειες 
Εδώ έχουμε το εξής παράδοξο, ενώ εργαζόμαστε κανονικά σε επιχειρήσεις και θα έπρεπε να είμαστε υπό την ομπρέλα της εργατικής νομοθεσίας, όσον αφορά τις άδειες, δικαιούμαστε απλά ορισμένες ώρες απουσίας, όπως και στο σχολείο με λίγα λόγια.
«Ο καταρτιζόμενος μπορεί να απουσιάσει μέχρι το 10% της διάρκειας της θεωρητικής κατάρτισης (δηλαδή 8 ώρες). Αναφορικά με την πρακτική άσκηση, μπορεί να απουσιάσει μέχρι το 10% της διάρκειας της α΄φάσης (δηλαδή 20 ώρες) και μέχρι το 10% της διάρκειας της β΄φάσης (δηλαδή 22 ώρες).»

«Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται να απουσιάσει μέχρι το 20% διάρκειας της θεωρητικής κατάρτισης (δηλ. 16 ώρες) και μέχρι το 20% της διάρκειας της α΄φάσης (δηλαδή 40 ώρες) και μέχρι το 20% της διάρκειας της β΄φάσης (δηλαδή 44 ώρες). αποκλειστικά εάν:
– είναι άτομο με αναπηρία, μετά από αιτιολογία και σε συνεννόηση με τον πάροχο κατάρτισης,
– έχει νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος (η οποία αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύτηκε) ή γνωμάτευση Διευθυντή κλινικής Δημόσιου Νοσοκομείου με την οποία συνιστάται να παραμείνει κλινήρης. Την ως άνω βεβαίωση ή γνωμάτευση ο ωφελούμενος υποχρεούται να προσκομίσει άμεσα στον πάροχο κατάρτισης.
– διανύει περίοδο εγκυμοσύνης ή λοχείας, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Στην περίπτωση αυτή η ωφελούμενη υποχρεούται να προσκομίσει άμεσα στον πάροχο κατάρτισης σχετική βεβαίωση του νοσοκομείου ή του αρμόδιου ιατρού.»

Τι διεκδικούμε
Πρώτα και κύρια διεκδικούμε να θεωρούμαστε και εμείς ως κανονικά εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και όχι τα παιδιά που ήρθαν για λίγους μήνες και θα πρέπει να κάνουν την οποιαδήποτε αγγαρεία τους ανατεθεί. Ζητάμε την μηνιαία πληρωμή μας από το πρόγραμμα και την αποκοπή του από διαδικασίες που δεν την εξασφαλίζουν. Πλήρη ένσημα και όχι απλά μια ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αυστηρότερα κριτήρια για τις επιχειρήσεις ώστε να μην έχουν την δια βίου πρόσβαση σε δωρεάν εργατικό δυναμικό. Όλα αυτά μέχρι την οριστική κατάργηση των προγραμμάτων εργασιακής εκμετάλλευσης(voucher- 8μηνά) και την αντικατάστασή τους από σταθερή εργασία με εξασφαλισμένα δικαιώματα.
Για να τα πετύχουμε όλα αυτά πρέπει πρώτα και κύρια να μην δεχτούμε το αφήγημα ότι για την ανεργία μας ευθυνόμαστε οι ίδιοι ατομικά και ότι ο καλός στο τέλος θα ανταμειφθεί. Τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας επιβεβαιώνουν ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για την ανεργία μας, αλλά μάλλον οι πολιτικές τους που απελευθερώνουν τις μαζικές απολύσεις, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και απαγορεύουν τις προσλήψεις στο δημόσιο, όπως έρχεται να αποδείξει –και να θεσμοθετήσει- το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστό στις διαταγές του τρίτου μνημονίου και της ΕΕ. Δεν είμαστε ανταγωνιστές με τους συναδέλφους μας, οι οποίοι είναι με σύμβαση εργασίας, στον τόπο πρακτικής μας, ίσα ίσα βρισκόμαστε στο πλάι τους αφού έχουμε κοινά συμφέροντα. Η υιοθέτηση ατομικιστικών λογικών και πρακτικών από μεριάς των «ωφελούμενων» μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει αφού χάνουμε την μοναδική μας δύναμη δηλαδή την συλλογικότητα απέναντι στην εκμετάλλευση. Δεν ντρεπόμαστε να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, ούτε νοιώθουμε άσχημα απέναντι στους εργοδότες/ Κ.Ε.Κ., αφού και οι δύο κερδίζουν από εμάς αρκετά ευρώ (η επιχείρηση την δωρεάν εργασία μας και τα Κ.Ε.Κ περίπου 1000 € ανά καταρτιζόμενο). Σε οποιαδήποτε περίπτωση αυθαιρεσίας καλούμε στα τηλέφωνα του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης 6848623730/6955355317 ούτως ώστε να κινηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες.


ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου