Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Προβολή ντοκιμαντέρ "Πωλείται Ζωή" / Εξάντας


Το Σάββατο, 28/11μέλη και φίλοι του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσ/νίκης συναντιόμαστε στο μπαρ του Στεκιού Μεταναστών από τις 19:00 και μετά. Είναι μια καλή αφορμή να βρεθούμε όλοι μαζί σε ένα φθηνό, χαλαρό και φιλόξενο χώρο και να συζητήσουμε για όλα όσα μας απασχολούν. 

Θα προβάλουμε το ντοκιμαντέρ "Πωλείται Ζωή" του Εξάντα και θα συζητήσουμε για τις ιδιωτικοποιήσεις γενικότερα συνδέοντας το ζήτημα με την ελληνική πραγματικότητα. Αποτελούν πράγματι οι ιδιωτικοποιήσεις λύση στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματά μας; Είναι πράγματι ένας τρόπος να μειωθεί η ανεργία και να αποκτήσουμε καλύτερες εργασιακές σχέσεις; Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να συζητήσουμε όλοι μαζί και να προβληματιστούμε, καταθέτοντας ιδέες, σκέψεις και προσωπικές μας εμπειρίες.

Το Στέκι Μεταναστών βρίσκεται στη γωνία Ερμού και Βενιζέλου και η είσοδος του είναι επί της Ερμού (κόκκινη πόρτα) ανάμεσα στο καφέ και στο κατάστημα υποδημάτων. Θα μας βρείτε στον 1ο όροφο.

Σας περιμένουμε!


Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ από τους συντελεστές του...


Μπορείτε να φανταστείτε μια αγορά νερού; Μια αγορά, όπου ιδιοκτήτες μετοχών νερού θα το πουλούσαν και θα το αγόραζαν, ενώ άλλοι θα κερδοσκοπούσαν πάνω στην τιμή του χωρίς να το χρειάζονται; Πως θα ήταν η ζωή, εάν όλα τα νερά του πλανήτη, επιφανειακά ή υπόγεια, τα νερά των ποταμών, των λιμνών και των παγετώνων, ανήκαν σε ιδιώτες;
Το "Πωλείται Ζωή" εξετάζει την μεγαλύτερη αγορά νερού του κόσμου που έχει στηθεί στην Χιλή. Εκεί όπου οι υδάτινοι πόροι της χώρας δεν ανήκουν στο κράτος αλλά σε ιδιώτες και μία εταιρεία μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ενός ολόκληρου ποταμού και να κατέχει ποσότητα νερού ίση με το Βέλγιο. Εκεί, όπου το νερό έχει μετατραπεί από δημόσιο αγαθό ζωής σε ιδιοκτησία, και ένα «δικαίωμα νερού» μπορεί να κοστίζει όσο ένα σπίτι. 
Ακόμα και στην έρημο της Ατακάμα, που θεωρείται η ξηρότερη περιοχή του πλανήτη, οι μεταλλευτικές εταιρείες – μεγαλο-ιδιοκτήτες του μακρύτερου ποταμού της Χιλής, Ρίο Λόα – αντλούν τεράστιες ποσότητες και χρησιμοποιούν το πολύτιμο νερό για να ξεπλένουν μέταλλα, καταδικάζοντας χιλιάδες ιθαγενείς και χωριά αγροτών στην δίψα και τη φτώχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου