Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Ένοχοι κρίθηκαν έξι πολίτες για τις κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις του ΟΑΣΘ



Ένοχους έκρινε το δικαστήριο τους 6 κατηγορούμενους για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που συμμετείχαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ το 2011.
Οι 6 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με ένα χρόνο αναστολή ενώ αθώα κρίθηκε άλλη μία κατηγορούμενη λόγω αμφιβολιών καθώς ισχυρίστηκε πως ήταν απλή επιβάτης και δεν συμμετείχε στην κινητοποίηση. Μάλιστα οι 6 που καταδικάσθηκαν δήλωσαν πως θα καταθέσουν έφεση κατά της απόφασης.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των 6 κατηγορουμένων καθώς όπως είπε προκάλεσαν ένταση με αποτέλεσμα να νιώσει αδιαθεσία ο οδηγός γεγονός που δημιούργησε κίνδυνο για την ασφάλεια τόσο του ίδιου και των ελεγκτών όσο και των επιβατών.

Η πλευρά της υπεράσπισης ισχυρίσθηκε πως επρόκειτο για ένα “στημένο” συμβάν από τον ΟΑΣΘ που στόχο είχε να σταματήσει τις δεκάδες ειρηνικές κινητοποιήσεις που εκείνη τη περίοδο λάμβαναν χώρα ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε την θέση της υπεράσπισης πως η ένταση δημιουργήθηκε από τον ΟΑΣΘ μετά την παρέμβαση των ελεγκτών που ανέβηκαν στο λεωφορείο και ζήτησαν το κλείσιμο των πορτών και την απαγόρευση σε όλους τους επιβάτες να κατέβουν από το λεωφορείο. Το γεγονός αυτό κατέθεσε και μία αυτόπτης μάρτυρας η οποία βρισκόταν στο λεωφορείο υπογραμμίζοντας πως οι επιβάτες φώναζαν “τι φταίμε εμείς και μας κρατάτε ομήρους”.

Από τη πλευρά του ΟΑΣΘ ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο εκτελεστικός διευθυντής Α. Ζερβούλιας και ισχυρίστηκε πως λόγω της κινητοποίησης δημιουργήθηκε “ανωμαλία” στο δρομολόγιο, καθυστέρηση, ταλαιπωρία των επιβατών και πίεση στον οδηγό.

Η έδρα δεν έλαβε υπόψιν της ούτε την κατάθεση του ίδιου του οδηγού Α. Δ ο οποίος επανέλαβε πως όταν ζήτησε στην αρχή του δρομολογίου από τους διαμαρτυρόμενους να κάνουν ησυχία εκείνοι υπάκουσαν, πως δεν απαγόρευαν την ακύρωση των εισιτηρίων και πως η πίεση δημιουργήθηκε όταν το κέντρο και οι ελεγκτές του απαγόρευαν να ανοίξει τις πόρτες με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αντιδρούν και να φωνάζουν και τα μέλη του κινήματος να επισημαίνουν πως δεν έχει το δικαίωμα να κρατά τους επιβάτες αλλά αντίθετα πρόκειται για πράξη παράνομη. Επιπλέον ο οδηγός επιβεβαίωσε την κατάθεση των κατηγορουμένων πως ένας εξ αυτών είχε καλέσει την αστυνομία για το συμβάν ενώ του είχαν ρητώς δηλώσει πως δεν πρόκειται να αποχωρήσουν αν ανοίξει τις πόρτες ώστε να απεγκλωβιστούν και να μη ταλαιπωρούνται οι υπόλοιποι επιβάτες.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και η τέως βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου και εκείνη την περίοδο αναπληρώτρια γενική γραμματέας στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η οποία αναφέρθηκε σε μαζικές και ειρηνικές κινητοποιήσεις.

Τέλος η έβδομη κατηγορούμενη που αθωώθηκε ισχυρίστηκε πως ήταν φοιτήτρια ιατρικής που έφευγε από ένα συνέδριο και ήταν απλή επιβάτης, που δεν είχε κόψει εισιτήριο καθώς δεν είχε λεφτά. Το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό της και την αθώωσε λόγω αμφιβολιών.


Κατερίνα Μπακιρτζή



Αναδημοσίευση από alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου